چالش ها و راهکارهای توسعه گردشگری دریایی در قشم

به گزارش بازی های اندروید، با اینکه قشم بزرگترین جزیره خلیج فارس است، تفریحات آبی و دریایی در آن در سطح بسیار محدودی ارائه می گردد و این مسئله احتیاج به چاره اندیشی دارد.

چالش ها و راهکارهای توسعه گردشگری دریایی در قشم

جزیره قشم جاذبه های طبیعی و تاریخی بسیاری دارد؛ اما غفلت از برنامه ریزی برای ارائه و معرفی تفریحات آبی و دریایی در این جزیره باعث شده که بخش مهمی از ظرفیت های آن مغفول بماند.

جزیره قشم 1,491 کیلومتر مربع مساحت دارد؛ این مقدار حدود 2.5 برابر بیشتر از دومین جزیره بزرگ خلیج فارس، یعنی بحرین است. وسعت قابل توجه سواحل قشم باعث شده که ظرفیت بالایی برای ارائه خدمات مرتبط با توریستی دریایی و تفریحات آبی در این جزیره وجود داشته باشد.

کشورهایی که جزایر یا سواحلی در خلیج فارس دارند، اقدامات زیادی را برای توسعه توریستی دریایی و تفریحات آبی صورت داده اند؛ بحرین کوشش دارد بزرگترین پارک آبی اقیانوسی را ایجاد کند؛ مساحت پارک آبی کویت تقریبا 60,000 متر مربع است و انواع مختلف تفریح در آن ارائه می گردد. در قطر استراحتگاه ساحلی سالوا، یکی از چشمگیرترین پارک های بزرگ و با امکانات در خاورمیانه است که بیش از 25 سرسره آبی، وسایل بازی و جاذبه های تفریحی در آن وجود دارد.

اگرچه در سواحل و جزایر اطراف قشم امکاناتی در زمینه تفریحات آبی و توریستی دریایی ارائه می گردد، از یک سو زیرساخت های وسیع و یک پارچه به این منظور ایجاد نشده و از سوی دیگر معرفی همین امکانات اندک نیز به صورت محدود اجرا شده است.

علل کم رونق بودن تفریحات آبی در قشم

جدای از سواحل کشورهای همسایه، بازار تفریحات آبی در کیش هم رونق دارد؛ اما ارائه این تفریحات در قشم بسیار محدودتر است.

رسول حجت، دبیر انجمن راهنمایان توریستی قشم، در پاسخ به این پرسش که شرایط قشم در زمینه ارائه تفریحات آبی به توریستان را چگونه می بیند به خبرنگار خبرنگاران گفت:

در حال حاضر یک سری کلوپ در قشم وجود دارد که در زمینه تفریحات آبی فعالیت دارند. الان نسبت به پنج سال قبل تعداد کلوپ ها و تفریحات دریایی در قشم خیلی بیشتر شده است. تفریحات دریایی، شاتل، لنج سواری و کایاک سواری در سمت غرب جزیره ارائه می شوند. وسط جزیره و در شهر سوزان نیز کلوپ تفریحات آبی وجود دارد که خدمات ارائه می دهد. در خود شهر قشم نیز به سمت پارک زیتون نزدیک به 10 کلوپ در این زمینه فعال هستند.

وی اضافه نمود:

البته قبول دارم که تنوع تفریحات دریایی و آبی در قشم مثل کیش نیست و علت نیز آن است که مسافرانی که به قشم می آیند مثل مسافران کیش برای تفریحات دریایی هزینه نمی نمایند. وقتی مسافر به کیش می رود برای تفریحات دریایی، هزینه های زیادی می پردازد؛ اما در قشم این اتفاق نمی افتد و به همین علت برای بخش خصوصی قشم به صرفه نیست که هزینه های هنگفت کند و دستگاه های مربوط به تفریحات آبی را در سطح وسیع خریداری کند.

باید در نظر داشت که تفریحات دریایی ارائه شده در قشم تجمیع نشده و به خوبی معرفی نشده اند؛ همین امر نیز بر کمتر دیده شدن آن ها تاثیر داشته است.

چالش کمبود محتوا

یکی از دلایل اینکه تفریحات آبی قشم به مقدار کیش رشد نداشته است، می توان مسئله کمبود محتوای فراوری شده دانست؛ این موضوع سبب شده که قشم در نظر بسیاری از مردم به عنوان جزیره ای صرفا سنتی به چشم بیاید که سفر به آن به تماشا جاذبه های طبیعی و تاریخی محدود می گردد. این در حالی است که تفریحات آبی در قشم اگرچه به صورت پراکنده، اما در سطح نسبتا قابل قبولی ارائه می گردد. تفریحات آبی ارائه شده در قشم شامل فلای بورد، قایق سواری، شاتل سواری، بنانا سواری، اسکی روی آب، اسکوتر زیردریایی، غواصی، پاراسل، جت اسکی و خدمات ارائه شده در پارک آبی قشم هستند. بعلاوه امکان سفر دریایی نیز در اطراف قشم وجود دارد و توریستان می توانند از قشم به هرمز یا هنگام بروند و تجربه سفر کوتاه دریایی به جزیره های نزدیک را نیز داشته باشند.

با وجود تمام این ظرفیت ها در حوزه توریستی دریایی و تفریحات آبی قشم، معرفی نشدن این خدمات در سطح قابل قبول باعث شده که بسیاری از مردم و توریستان از کم و کیف و حتی وجود آن ها مطلع نباشند.

رسول حجت، دبیر انجمن راهنمایان توریستی قشم در مورد چالش کمبود محتوا برای معرفی تفریحات آبی و توریستی دریایی در قشم گفت:

یک سری تورهای یک روزه از قشم به هرمز معین شده است و تمام آژانس ها دارند روی این بحث کار می نمایند. در حال حاضر، با توجه به محتوایی که فراوری شده، صرفا یک سری تورهای روتین در قشم وجود دارد. به نظرم اگر در شهرهای مبدا، که قصد اعزام توریست به قشم را دارند، فراوری محتوای بهتری در مورد جاذبه های جزیره گردد، امکان جذب توریستان بیشتری وجود خواهد داشت.

وی خاطر نشان کرد:

البته در حال حاضر هم فراوری محتواهایی صورت می گیرد؛ اما معتقدم برای رسیدن به نقطه مطلوب هنوز نیار به کار در این حوزه وجود دارد.

تغییر رویکرد توریستان ورودی به قشم

بعضی این نقد را مطرح می نمایند که توریستان قشم بیشتر در پی خرید کردن هستند و همین امر باعث می گردد که برای توریستی دریایی و تفریحات آبی هزینه ننمایند. این منتقدان معتقدند که تمرکز توریستان بر خرید صرف باعث شده است که حوزه هایی نظیر توریستی دریایی در قشم مغفول بماند.

دبیر انجمن راهنمایان توریستی قشم در این خصوص به خبرنگار خبرنگاران گفت:

به عنوان کسی که بیش از یک دهه است به عنوان راهنمای توریستی در قشم فعالیت می نماید، باید بگویم در پنج سال اخیر، توریستی خرید نسبت به سایر حوزه های توریستی خیلی کمتر شده است.

وی اضافه نمود:

یعنی مسافری که در سال های 1391 و 1392 به قشم می آمد، هیچ تمایلی به بازدید از جاذبه های جزیره نداشت؛ در حال حاضر اما مسافری که به قشم می آید به بازدید از جاذبه های توریستی می پردازد و نهایتا دو یا سه ساعت را به خرید اختصاص می دهد. در واقع الان تعداد افرادی که صرفا برای خرید به قشم می آیند خیلی کمتر از 50 درصد شده است. این در حالی است که شاید در گذشته 90 درصد مسافرانی که به قشم می آمدند مسافرانی بودند که صرفا برای خرید می آمدند و شاید در این میان از جزیره هنگام هم بازدید می کردند.

این فعال توریستی در شرح این مسئله که چرا این تغییر رویکرد در توریستی ورودی به قشم روی داده است، گفت:

تعداد این توریستانی که صرفا برای خرید به جزیره می آیند خیلی کمتر شده اند و علت نیز آن است که اجناسی که ارزش داشت که آن ها را خریداری نموده و به شهرهایشان ببرند حالا دیگر با قیمت های بالاتری ارائه می گردد و خرید آن ها برایشان به صرفه نیست.

با نگاهی به پروژه های بزرگ کشورهای حاشیه خلیج فارس نظیر کویت، قطر، بحرین و امارات متحده عربی در حوزه تفریحات آبی، می توان گفت که رقابتی فشرده برای جذب توریست در خیلج فارس درگرفته است. کشورهای حاشیه خلیج فارس سعی می نمایند تا با افتتاح پارک های آبی بزرگ و ارائه خدمات گسترده در زمینه تفریحات آبی، توریستان مشتاق را جذب نمایند.

در چنین شرایطی اگر برنامه ریزی هدفمندی برای ایجاد یک پروژه بزرگ جهت ارائه تفریحات آبی در قشم وجود نداشته باشد، رقابت منطقه ای در زمینه جذب توریستان به کشورهای همسایه واگذار می گردد. از سوی دیگر ایجاد مرکزی یک پارچه برای ارائه تفریحات آبی و دریایی در قشم می تواند تاثیر مثبتی بر اشتغال زایی در جزیره داشته باشد و لااقل توریستان داخلی را به خود جذب کند.

نظر شما در مورد شرایط و کیفیت ارائه تفریحات آبی در قشم چیست؟ فکر می کنید برای جذب توریستان داخلی و خارجی علاقه مند به توریستی دریایی و تفریحات آبی چه اقداماتی باید صورت گیرد؟

منبع: کجارو / الی گشت / علی بابا / qeshm.farhang.gov.ir / خبرگزاری مهر
انتشار: 15 دی 1403 بروزرسانی: 15 دی 1403 گردآورنده: droidgamers.ir شناسه مطلب: 1909

به "چالش ها و راهکارهای توسعه گردشگری دریایی در قشم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چالش ها و راهکارهای توسعه گردشگری دریایی در قشم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید