راه های جلوگیری از مسمومیت غذایی
به گزارش بازی های اندروید، خبرنگاران - سلامت - امروزه مسمویت غذایی به وجود آمده از مصرف غذاهای ناسالم به اسم یک موضوع مهم بهداشتی مهم در جامعه مطرح است. مسمومیت های غذایی عمدتاً سبب ایجاد علائم شدید گوارشی در شخص بیمار می گردد. این بیماری در موارد حادتر به خصوص مسمومیت های ناشی از کنسروهای ناسالم، ممکن است سبب بروز حملات عصبی و حتی مرگ گردد. در طول سال حدود 20 درصد از افراد جامعه به یکی از انواع مسمومیت های غذایی دچار می شوند که آمار بسیار بالایی است. مسمومیت های به وجود آمده بر اثر مصرف غذای فاسد، بیشتر در بین بچه ها، سالمندان، زنان باردار و افرادی که به علت بیماری سیستم ایمنی ضعیف تری دارند، شایع است. به منظور آشنایی بیشتر با علائم و روش های درمان و جلوگیری از مسمومیت غذایی در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
راه های جلوگیری از مسمومیت غذایی
این گونه نیست که مواد غذایی فاسد و مسموم نماینده همیشه با مزه و بوی بد و ناخوشایند همراه باشند، گاهی در غذایی بدون اینکه علامت ظاهری داشته باشد انواع میکروبها و عوامل بیماری وجود دارد. از طرف دیگر هرگونه تغییر شیمیایی نامطلوب در غذاها می تواند باعث ایجاد مسمومیت غذایی گردد.
برترین روش برای جلوگیری از مسمومیت غذایی به این صورت است که غذای خود را به روش های بهداشتی و درست طبخ کنید و از خوردن هر غذایی که به سلامت آن اعتماد کافی ندارید، جدا خودداری کنید.
تعدادی از غذاها به دلیل نحوه فراوری و آماده سازی که دارند، احتمال ابتلا به مسمومیت غذایی را در فرد افزایش می دهند. گوشت، تخم مرغ و صدف ممکن است دارای عامل عفونی باشند که در طول پخت غذا این عوامل از بین می فرایند. اگر این مواد غذایی به حالت خام خورده شوند و یا اینکه به مقدار مناسب پخته نشوند، می توانند منجر به مسمومیت شوند. حتی اگر با دست های آلوده به مواد غذایی فاسد، ماده غذایی سالم مصرف کنید باز محتمل است مسموم شوید.
دیگر غذاهایی که محتمل است باعث ایجاد مسمومیت غذایی شوند، در زیر آورده شده اند:
- سوشی و سایر محصولات دریایی که به صورت خام مصرف می شوند.
- کالباس ها، سوسیس ها و هات داگ هایی که به مقدار کافی پخته نشوند.
- گوشت چرخ نموده که ممکن است شامل گوشت چندین حیوان باشد.
- شیر، پنیر و دیگر محصولات لبنی غیر بهداشتی
- آب میوه غیرپاستوریزه
- میوه ها و سبزی ها خام و شسته نشده
بنابراین برای جلوگیری از مسمومیت غذایی
- همیشه سعی کنید پیش از آشپزی یا سرو غذا دست هایتان را با آب و صابون بشویید.
- غذایتان را به روش های درست بسته بندی و نگهداری کنید.
- گوشت و تخم مرغ را خوب بپزید و مصرف کنید.
- هر جسمی که با مواد غذایی خام تماس پیدا می نماید، می بایست پیش از استفاده از آن برای تهیه دیگر غذاها به خوبی ضدعفونی گردد.
- میوه ها و سبزی ها را قبل از مصرف به دقت بشویید.
- از خوردن غذاهای گوشتی خام یا نیم پز بپرهیزید.
علائم مسمومیت غذایی
علائم مسمومیت فرد در اثر مصرف غذای ناسالم و فاسد حدوداً 2 الی 6 ساعت بعد از صرف غذا پدیدار می گردد. البته نمی توان در خصوص این زمان به طور دقیق اظهار نظر کرد، چون بسته به نوع باکتری و مسمومیت غذایی، نشانه های بیماری ممکن است زودتر یا دیرتر نمایان شوند. در زیر به بعضی از مهم ترین علائم و نشانه های این بیماری اشاره شده است.
- احساس درد شدید در ناحیه شکم
- گرفتگی عضلات شکم
- اسهال
- از دست دادن اشتها
- بروز حالت تهوع و استفراغ در فرد بیمار
- گرفتگی عضلات شکم
- سر دردهای شدید
- سرگیجه
- تب خفیف
- ضعف عضلانی
- تب و لرز
علائم مسمومیت های غذایی خطرناک
- اسهالی که بیش از 3 روز طول بکشد
- تب بیشتر از 39 درجه
- مشکل در دید یا صحبت کردن
- علائم کم آبی شدید بدن که ممکن است شامل خشکی دهان، ادرار کم و تیره و یا حتی نداشتن ادرار و اشکال در بلع مایعات باشد.
- ادرار خونی
درمان مسمومیت غذایی در خانه
برای درمان مسمویت های غذایی ناشی از مصرف غذاها و نوشیدنی های ناسالم می بایست در ابتدای کار از مصرف غذاهای جامد تا یک شبانه روز خودداری کنید. سپس مایعاتی که بدن از دست داده را تأمین کنید و به آرامی آغاز به مصرف غذاهای نرم و دارای هضم راحت کنید. بعضی از مهم ترین راه های درمان مسمومیت غذایی در خانه در زیر بیان شده است.
- یکی از اساسی ترین روش های درمان مسمومیت غذایی، جبران آب و الکترولیت های از دست رفته به وسیله بدن با ORS است. عده زیادی از افراد به اشتباه فکر می نمایند که در زمان ابتلا به مسمومیت غذایی و اسهال، باید اسهال را متوقف سازند، این در حالی است که اسهال خودش سبب خارج شدن باکتری های مضر موجود در روده می گردد و در بهبود مسمومیت های غذایی به وجود آمده بر اثر این باکتری ها مؤثر است.
- اگر امکان دسترسی به ORS را ندارید، می توانید یک قاشق چای خوری نمک که تقریباً حدود 5 گرم است و دو قاشق سوپ خوری شکر که تقریباً معادل 40 گرم است را به یک لیتر آب سالم اضافه کنید و به فرد مسموم بدهید. گفتنی است، فردی که دچار مسمومیت غذایی شده است، باید از خوردن آبمیوه، شیرینی، نوشیدنی های کافئین دار و نوشابه جدا بپرهیزد. چون مصرف این نوشیدنی ها سبب دفع بیشتر آب بدن می گردد.
- خوردن غذاهای سبک که هضم آسانی دارند را آغاز کنید. گفتنی است غذاهای دارای موادی مانند برنج و گندم، سیب زمینی و فرنی در کاهش عوارض این بیماری بسیار مؤثر هستند.
- مصرف میوه هایی مثل موز و سیب برای افرادی که مبتلا به مسمومیت غذایی شده اند، بسیار مؤثر و مفید است چون این میوه ها باعث جبران پتاسیم از دست رفته بدن می شوند.
- از جمله راه های دیگر درمان خانگی مسمومیت غذایی، مصرف ماست تازه و کم چرب همراه با ریحان و یا مصرف دوغ است.
- تهیه و مصرف جوشانده هایی مانند جوشانده شیرین بیان، ریشه زنجبیل و گون هم به رفع مسمومیت غذایی یاری زیادی می نماید.
- مصرف آب جوشیده که خنک شده است، به همراه چند قطره آب لیمو ترش تازه، برای درمان و کاهش حالت تهوع و سایر عوارض مسمومیت غذایی مفید است.
- برای یاری به درمان افرادی که به مسمومیت غذایی مبتلا شده اند، نوشیدن چای دارچین 2 تا 3 بار در روز توصیه می گردد. برای این کار ضروری است یک تکه چوب دارچین را در یک فنجان آب جوش بیاندازید و بعد از حدود ده دقیقه آن را بیرون بیاورید و چای دارچین خود را به همراه یک قاشق غذاخوری عسل میل کنید.
مواد غذایی موثر در درمان مسمومیت غذایی
- زنجبیل: نوشیدن یک فنجان چای زنجبیل پس از خوردن ناهار یا شام از سوزش معده پس از خوردن غذا، تهوع و دیگر عوارض مسمومیت غذایی جلوگیری می نماید. برای تهیه این معجون شگفت انگیز در جلوگیری از مسمومیت غذایی، یک قاشق چایخوری زنجبیل تاره را در یک فنجان آب، برای چند دقیقه بجوشانید و مقداری شکر یا عسل را به آن اضافه و سپس میل کنید.
- سرکه سیب: سرکه سیب طبیعی تأثیری قلیایی در متابولیسم بدن انسان دارد و می تواند عوارض و علائم متنوع مسمومیت غذایی در فرد بیمار را کاهش دهد. سرکه سیب، دستگاه گوارش را به سرعت تسکین می دهد و باعث از بین رفتن باکتری های مضر بدن می گردد. دو قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک فنجان آب گرم مخلوط نموده و قبل از غذا آن را بنوشید، بعلاوه می توانید به طور مداوم دو تا سه قاشق چایخوری سرکه سیب رقیق شده میل کنید.
- دانه شنبلیله و ماست: ماست خاصیت ضد باکتریایی دارد و با باکتری هایی که باعث ایجاد مسمومیت غذایی هستند، مبارزه می نماید، علاوه بر این، دانه شنبلیله در درمان و جلوگیری از دردهای در ناحیه شکم بسیار مفید است. مخلوط دانه شنبلیله و ماست برای تسکین سریع درد معده و رفع کردن استفراغ یاری می نماید. اندازه یک قاشق چایخوری دانه شنبلیله را با یک قاشق چای خوری ماست مخلوط کنید و آن را میل نمایید. در حین مصرف دقت داشته باشید که نیازی نیست که دانه های این گیاه را حتماً بجوید.
- لیموترش: خاصیت ضد التهاب، ضد ویروسی و خواص ضد باکتری لیمو می تواند در درمان مسمومیت غذایی یاری شایانی بکند. مقداری شکر را به یک قاشق چای خوری آب لیمو اضافه کنید و آن را دو تا سه بار در روز میل نمایید، بعلاوه ترکیب آب گرم با لیمو برای شست و شوی دستگاه گوارشی مؤثر است.
مواد غذایی مضر در هنگام مسمومیت غذایی
برای اینکه مسمومیت شما افزایش پیدا نکند تا حد امکان از مواد غذایی سخت هضم مانند غذاهای زیر دوری کنید. حتی اگر فکر می کنید که حالتان بهتر است، برای خوردن این غذاها عجله نکنید.
- فراورده های لبنی، به خصوص شیر و پنیر
- غذاهای چرب
- غذاهای سرشار از ادویه
- مواد غذایی با قند بالا
- غذاهای خیلی تند
- غذاهای سرخ کردنی
توصیه ها
- چنانچه نشانه های مسمومیت غذایی مانند اسهال و به خصوص اسهال خونی بیش از 2 یا 3 روز ادامه پیدا کرد، باید حتماً به پزشک مراجعه گردد.
- در صورتی که استفراغ خونی دارید، معده شما خونریزی نموده است. در این حالت درمان خانگی مسمومیت غذایی را متوقف و در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
- اگر فکر می کنید از مصرف ماهی، قارچ یا کنسرو و سم موجود در آن ها به نام بوتولیسم، مسموم شده اید، حتماً با اورژانس تماس بگیرید.
- از آنجایی که احتمال مبتلا شدن به مسمومیت غذایی در مسافرت ها بیشتر از سایر زمان هاست، تا حد امکان در مسافرت از مصرف غذاهای بین راهی و فست فود خودداری کنید و از آب معدنی، مواد غذایی تازه و سبزیجات و میوه های شسته شده بهره ببرید.