طرز تهیه ته چین مرغ بدون تخم مرغ
به گزارش بازی های اندروید، ته چین مرغ بدون تخم مرغ از هستش که هم خوش عطره، هم خوش رنگ و هم حسابی پرطرفدار. ترکیب زعفرون، ماست و مرغ باعث می شه هر لقمه اش یه تجربه خاص باشه. معمولا توی دستور اصلی این غذا از تخم مرغ استفاده می شه تا ته چین انسجام پیدا کنه، ولی خیلی ها بنا به ذائقه یا رژیم غذایی شون ترجیح می دن ته چین مرغ بدون تخم مرغ درست کنن. خبر خوب اینه که ته چین بدون تخم مرغ هم می تونه همون قدر خوشمزه و خوش فرم باشه، فقط باید چند تا نکته ساده رو رعایت کرد. توی این مقاله از توی ، ما طرز تهیه ته چین مرغ بدون تخم مرغ رو با نکات کلیدی و رازهای خوشمزه شدن اون، بهتون یاد میدیم.

طرز تهیه ته چین مرغ بدون تخم مرغ در یک نگاه
برای طرز تهیه ته چین مرغ بدون تخم مرغ، برنج رو خوب بشورین و با آب و نمک حدود 2 ساعت بخیسونین. بعد توی آب جوش بریزین و حدود 6 تا 8 دقیقه بجوشونین تا کمی زنده بمونه، بعد آبکش کنین و بذارین خنک بشه. توی یه کاسه، ماست چکیده، زعفرون، نمک و فلفل رو مخلوط کنین و برنج رو بهش اضافه کنین. پیاز رو تفت بدین، مرغ خردشده رو اضافه کنین و با زعفرون و ادویه ها مزه دارش کنین؛ در آخر زرشک رو هم یه تفت کوچیک بدین.
کف قابلمه رو چرب کنین. یه لایه برنج بریزین. مرغ و زرشک رو پخش کنین و باقی برنج رو روش بریزین. درب قابلمه رو با دم کنی بذارین و حدود 1 ساعت با حرارت ملایم بذارین دم بکشه. بعد از پخت، ته چین رو برگردونین و با زرشک و خلال بادام تزئین و سرو کنین.
شما می تونین اندازه مواد اولیه، جزییات و مراحل طرز تهیه ته چین مرغ بدون تخم مرغ رو توی این مقاله بخونین.
مواد اولیه برای تهیه ته چین مرغ بدون تخم مرغ
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
برنج | 4 لیوان فرانسوی دسته دار |
سینه مرغ | 1 عدد کامل |
پیاز (برای پیاز داغ) | 1 عدد میانه |
ماست (چکیده یا پرچرب) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
زعفران (دم نموده غلیظ) | 2 قاشق غذاخوری |
روغن | به اندازه کافی |
نمک و فلفل سیاه و پودر گل محمدی | به اندازه دلخواه |
پودر پاپریکا و دارچین | به اندازه لازم |
زرشک، خلال پسته و خلال بادام | برای تزیین ته چین |
اندازه کالری ته چین مرغ بدون تخم مرغ در 100 گرم: 180 تا 200 کیلو کالری
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 30 تا 40 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت ته چین بدون تخم مرغ: 1 ساعت و 15 دقیقه
مراحل طرز تهیه ته چین مرغ بدون تخم مرغ
ته چین مرغ بدون تخم مرغ، هم بافت خوبی داره و هم طعمش حرف نداره. اگه دنبال یه تغییر کوچیک ولی خوشایند توی دستور غذای کلاسیک هستین، مراحل زیر رو همراه ما، دنبال کنین.
مرحله اول: مواد ته چین مرغ رو آماده کنین
اول از همه، برای درست کردن ته چین مرغ بدون تخم مرغ، برنج رو خوب بشورین تا خاک و نشاسته اضافی ازش جدا بشه و آبش کاملا زلال بشه. بهتره برنجتون ایرانی باشه که چسبندگی بیشتر و عطر و طعم بهتری داره. بعد، برنج رو با کمی نمک و آب ولرم حدود 2 ساعت بخیسونین تا هم نرم تر بشه، هم موقع پخت بهتر قد بکشه.
انواع برنج ایرانی و خارجی باکیفیت و نمک رو به روش و اینترنتی از فروشگاه های می تونین خریداری کنین.
مرحله دوم: برنج رو آبکش کنین
وقتی زمان خیساندن تموم شد، یه قابلمه بزرگ رو پر از آب کنین و بذارین جوش بیاد. حالا برنج رو داخل آب جوش بریزین و اجازه بدین حدود 6 تا 8 دقیقه بجوشه. حواستون باشه که برنج باید کمی زنده تر از حالت معمول آبکش بشه؛ یعنی نه خیلی نرم، نه خیلی سفت. چون قراره بعدا دم بکشه و اگه زیادی بپزه، له می شه و ظاهر ته چین رو خراب می کنه. بعد از جوشیدن، برنج رو آبکش کنین و کنار بذارین تا کمی خنک بشه.
مرحله سوم: مایه ماستی ته چین رو آماده کنین
در ادامه توی یه کاسه بزرگ، ماست چکیده یا پرچرب بریزین. اگه ماستتون خیلی شل بود، بهتره یه کم از آبش رو بگیرین تا مایه تون سفت تر بشه و ته چین وا نره. زعفران دم نموده غلیظ رو به ماست اضافه کنین. برای اینکه رنگ و عطر زعفرون بهتر آزاد بشه، می تونین اون رو با چند تکه یخ یا کمی آب جوش دم کنین. نمک و فلفل سیاه رو هم اضافه کنین و همه مواد رو خوب هم بزنین تا یه ترکیب خوش رنگ و یکدست داشته باشین.
انواع ماست پرچرب و چکیده، زعفران باکیفیت و انواع ادویه معطر غذا رو به صورت حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می تونین تهیه کنین.
مرحله چهارم: برنج رو به مایه ماستی ته چین اضافه کنین
سپس برنج آبکش و خنک شده رو کم کم به این مایه اضافه کنین و با قاشق یا کفگیر چوبی، آروم هم بزنین. مراقب باشین که برنج له نشه؛ فقط باید خوب با ماست و زعفرون مخلوط بشه.
مرحله پنجم: مرغ رو آماده کنین
پیازها رو نگینی خرد کنین و توی یه تابه با کمی روغن تفت بدین تا سبک و طلایی بشن. مرغ رو به قطعات کوچیک خرد کنین و به پیاز اضافه کنین. حرارت رو حالت زیاد نگه دارین تا مرغ آب نندازه و به جای پخته شدن، سرخ بشه. وقتی رنگ مرغ تغییر کرد و سفید شد، زعفران، نمک و فلفل سیاه رو اضافه کنین و اجازه بدین مرغ با این ادویه ها خوب مزه دار بشه.
برای خرید روغن سرخ کردنی و پخت و پز، گوشت مرغ و پیاز داغ آماده از فروشگاه های به روش های خرید حضوری و اینترنتی می تونین اقدام کنین.
مرحله ششم: زرشک رو تفت بدین
در این مرحله طرز تهیه ته چین بدون تخم مرغ، زرشک رو اضافه کنین و فقط چند ثانیه تفت بدین. اگه زیاد تفت بخوره، تلخ می شه. می تونین یه کوچولو شکر هم به زرشک بزنین تا طعمش متعادل تر بشه. مرغ آماده شده رو کنار بذارین تا برای لایه چینی استفاده بشه.
زرشک رو می تونین از فروشگاه های به صورت حضوری و اینترنتی خریداری کنین.
مرحله هفتم: مواد ته چین رو به صورت لایه لایه توی قابلمه بچینین
یه قابلمه نچسب یا تفلون با دیواره بلند انتخاب کنین. کف قابلمه رو با کمی روغن یا کره چرب کنین. اگه دوست دارین ته دیگتون حسابی طلایی بشه، می تونین یه قاشق غذاخوری زعفرون دم نموده هم کف قابلمه بریزین. حالا یه لایه نازک از مخلوط برنج و ماست رو کف قابلمه بریزین و با پشت قاشق صافش کنین.
مرغ و زرشک آماده شده رو روی این لایه بریزین و به صورت یکنواخت پخش کنین. بعد، باقی مونده برنج رو بریزین و سطحش رو کاملا صاف کنین. اگه دوست دارین ظاهر ته چینتون شیک تر باشه، می تونین با پشت قاشق کمی فشار بدین تا منسجم تر بشه.
مرحله هشتم: ته چین مرغ بدون تخم مرغ رو بپزین
توی این مرحله از تهیه ته چین مرغ بدون تخم مرغ، در قابلمه رو با دم کنی بپوشونین و روی شعله میانه رو به پایین بذارین. حدود 10 دقیقه اول، حرارت رو کمی بیشتر نگه دارین تا بخار داخل قابلمه جمع بشه. بعد، حرارت رو کم کنین و اجازه بدین ته چین حدود 1 ساعت تا 1 ساعت و 15 دقیقه آروم آروم دم بکشه. اگه از شعله پخش کن استفاده کنین، احتمال سوختن ته دیگ کمتر می شه و رنگش یکنواخت تر درمیاد.
مرحله آخر چین مرغ بدون تخم مرغ رو سرو کنین
وقتی عطر زعفرون بلند شد و ته چین خودش رو گرفت، شعله زیر قابلمه رو خاموش کنین. بعد از پخت، قابلمه رو چند دقیقه کنار بذارین تا کمی خنک بشه و راحت تر برگرده. سپس ته چین رو با احتیاط داخل ظرف سرو برگردونین.
برای تزئین، می تونین از زرشک تفت داده شده، خلال بادام ()، خلال پسته () یا حتی کمی کره آب شده استفاده کنین. اگه دوست دارین ته چین مجلسی تر بشه، یه حلقه لیمو یا چند برگ جعفری هم کنارش بذارین. حالا دیگه وقتشه که ته چین خوش عطر و خوش رنگتون رو نوش جان کنین.
بیشتر بخوانید:
روش تهیه ته چین مرغ بدون تخم مرغ در فر
برای تهیه ته چین مرغ بدون تخم مرغ به روش رژیمی، مانند روش بالا، برنج، مرغ و مایه ته چین رو آماده کنین. فر رو روی دمای 180 روشن کنین تا به مدت 10 تا 15 دقیقه گرم بشه. کف قالب فر رو چرب کنین، یه لایه برنج بریزین، مرغ و زرشک رو پخش کنین و با باقی مونده برنج بپوشونین.
قالب رو با فویل آلومینیومی نازک بپوشونین. بهتره روی فویل چند تا سوراخ کوچیک با چنگال یا نوک چاقو ایجاد کنین. این کار باعث می شه بخار اضافی خارج بشه و ته چین بهتر بپزه و تهش برشته تر بشه. اگه فویل رو سوراخ نکنین، بخار داخل قالب جمع می شه و ممکنه ته چینتون نرم و خیس بشه یا حتی وا بره.
قالب رو توی فر از قبل گرم شده با دمای 180 درجه سانتی گراد حدود 45 تا 55 دقیقه بذارین. در آخر، فویل رو بردارین تا سطح ته چین طلایی بشه. بعد از کمی خنک شدن، ته چین رو برگردونین و با زرشک و خلال بادام تزئین کنین.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم طرز تهیه ته چین مرغ بدون تخم مرغ
- اگه وقت دارین، مرغ رو با پیاز، زعفرون، نمک و فلفل حداقل یکی دو ساعت قبل از پخت مزه دار کنین تا طعمش بهتر جا بیفته
- اگه ماستتون شله، حتما آبش رو بگیرین یا از ماست چکیده استفاده کنین تا ته چین وا نره و انسجام خوبی داشته باشه.
- اگه دوست دارین مرغتون عطر و طعم بیشتری داشته باشه، می تونین علاوه بر نمک و فلفل، کمی پودر گل محمدی، پاپریکا یا دارچین هم بهش بزنین. این ترکیب باعث می شه مرغ خوش عطرتر و مجلسی تر بشه.
- اگه مرغ رو جداگانه پختین و آب مرغ باقی مونده، می تونین در مرحله آخر، قبل از دم گذاری، نصف لیوان از اون رو روی برنج بریزین. این کار باعث می شه ته چینتون آبدارتر و خوش طعم تر بشه.
- به جای اینکه کل زعفرون رو با ماست مخلوط کنین، دو قاشقش رو نگه دارین و موقع تفت دادن مرغ اضافه کنین تا رنگ مرغ خوشرنگ تر بشه.
- اگه مرغ رو خیلی نزدیک به دیواره قابلمه بریزین، ممکنه ته چین مرغ بدون تخم مرغ وا بره. بهتره مواد میانی رو کمی از دیواره فاصله بدین تا فرم قالب حفظ بشه
- اگه خواستین ته چین رو توی فر درست کنین، حتما روی قالب رو با فویل بپوشونین و بعد از حدود 45 دقیقه، فویل رو بردارین تا سطح ته چین طلایی بشه.
- برای ظاهر شیک تر ته چین مرغ بدون تخم مرغ، می تونین از قالب های سیلیکونی یا فلزی استفاده کنین. فقط حواستون باشه که قالب رو خوب چرب کنین تا ته چین راحت جدا بشه.
- اگه بخواین ته چین مرغ بدون تخم مرغ مجلسی تر بشه، می تونین خلال بادام یا پسته رو همراه مرغ و زرشک در لایه وسط بریزین. این ترکیب هم خوش طعمش می کنه، هم ظاهرش رو مجذوب کننده تر.
نکات مربوط به سرو و نگهداری ته چین بدون تخم مرغ
نگهداری در یخچال:
ته چین بدون تخم مرغ رو می تونین تا 2 روز در ظرف دربسته داخل یخچال نگه دارین. بهتره قبل از قرار دادن در یخچال، اجازه بدین کاملا خنک بشه تا بخار باعث نرم شدن بافت ته دیگ نشه.
گرم کردن مجدد:
برای گرم کردن، ته چین مرغ بدون تخم مرغ رو در یک تابه با درپوش قرار بدین و کمی آب یا بخار غیر مستقیم بهش بدین تا خشک نشه. استفاده از شعله ملایم باعث می شه ته دیگ دوباره ترد بشه بدون اینکه بسوزه.
سرو کردن:
ته چین مرغ بدون تخم مرغ رو می تونین با ماست چکیده ()، یا سرو کنین. برش های منظم و استفاده از قالب های گرد یا مستطیلی ظاهر غذا رو حرفه ای تر می کنه.
فریز کردن:
اگر بخواین ته چین رو برای مدت طولانی تری نگه دارین، می تونین اون رو فریز کنین. فقط یادتون باشه که بعد از یخ زدایی، بافت ته دیگ ممکنه کمی نرم تر بشه.
دلایل وا رفتن ته چین بدون تخم مرغ
ته چین مرغ بدون تخم مرغ ممکنه وا بره، چون یکی از نقش های اصلی تخم مرغ توی این غذا، ایجاد انسجام و چسبندگی بین مواد هست. وقتی تخم مرغ حذف می شه، باید چند نکته مهم رو رعایت کنین تا ته چینتون وا نره:
- اگه اندازه ماست زیاد باشه، ته چین شل می شه. برای هر 3 پیمانه برنج، حدود 1 و نیم پیمانه ماست کافیه.
- ماست باید چکیده و سفت باشه. ماست شل باعث می شه ته چین فرم نگیره و وا بره.
- بعد از ریختن مواد، باید با پشت قاشق یا کفگیر کمی فشار بدین تا لایه ها منسجم بشن. البته زیاده روی نکنین که له نشه.
- اگه کف قابلمه خوب چرب نشه، ته چین به ظرف می چسبه و موقع برگردوندن وا می ره.
- ته چین باید حداقل 1 ساعت تا 1 ساعت و 15 دقیقه با حرارت ملایم بپزه تا خودش رو بگیره.
- قابلمه های نچسب و باکیفیت باعث می شن ته چین راحت جدا بشه. قابلمه های معمولی یا پیرکس ممکنه باعث چسبیدن و وا رفتن بشن.
دلایل خشک شدن ته چین بدون تخم مرغ و راهکار ها
ته چین بدون تخم مرغ ممکنه خشک بشه، چون تخم مرغ علاوه بر انسجام، یه نقش حفظ رطوبت داخل غذا رو داره. وقتی حذفش می کنین، باید چند نکته حرفه ای رو رعایت کنین تا ته چینتون خشک نشه و بافتش لطیف بمونه:
ماست کم یا خیلی سفت استفاده کردین
اگه اندازه ماست کم باشه یا خیلی سفت باشه، رطوبت کافی به برنج نمی رسه. بهتره از ماست چکیده پرچرب استفاده کنین و اگه خیلی غلیظه، یه قاشق روغن مایع یا کمی آب مرغ بهش اضافه کنین.
روغن کافی نزده باشین
روغن باعث لطافت ته چین مرغ بدون تخم مرغ می شه. اگه روغن کم باشه، ته چین خشک و شکننده درمیاد. به مایه ماست و برنج، چند قاشق روغن مایع اضافه کنین تا بافتش نرم تر بشه.
پخت طولانی با حرارت زیاد
اگه حرارت زیر قابلمه ته چین زیاد باشه یا زمان پخت خیلی طولانی بشه، رطوبت غذا از بین می ره. بهتره با شعله ملایم و زمان کنترل شده (حدود 1 تا 1 ساعت و 15 دقیقه) بپزین.
فویل بدون سوراخ در فر
اگه ته چین رو توی فر درست می کنین و فویل رو سوراخ نکنین، بخار داخل قالب جمع می شه و باعث می شه ته چین بخارپز بشه و بعد از برداشتن فویل، سریع خشک بشه. پس حتما چند سوراخ کوچیک روی فویل ایجاد کنین.
برنج خیلی زنده یا خیلی پخته باشه
اگه برنج زیادی زنده باشه، آب کافی جذب نمی کنه. اگه زیادی پخته باشه، له می شه و خشک می زنه. باید برنج رو دقیقا نیم پز و زنده آبکش کنین.
فوت و فن های خوشمزه شدن ته چین مرغ بدون تخم مرغ
آیا حذف تخم مرغ باعث وا رفتن ته چین می شه؟
اگه نسبت ماست و برنج درست نباشه یا از ماست شل استفاده کنین، ممکنه وا بره. ولی با ماست چکیده، فشار دادن لایه ها و پخت کافی، کاملا قابل کنترله.
چطور ته چین بدون تخم مرغ لطیف و مرطوب بشه؟
اضافه کردن کمی روغن مایع یا آب مرغ به مایه ماست و استفاده از ماست پرچرب یاری می کنه ته چین خشک نشه.
جایگزین تخم مرغ برای انسجام چیه؟
ماست چکیده، کمی نشاسته ذرت یا آرد برنج می تونن یاری کنن ته چین وا نره. ولی اگه نسبت ها درست باشه، احتیاجی به جایگزین نیست.
منبع: افق کوروش