آنالیز تاثیر همه گیری کووید19 بر مولفه های جمعیتی در دنیا و ایران
به گزارش بازی های اندروید، خبرنگاران - با ایجاد صنعت هواپیمایی، حجم تحرکات جمعیتی، امروزه نسبت به یک قرن پیش- اعم از سفر یا مهاجرت در داخل و خارج از کشورها- بسیار گسترده تر شده است. این امرباعث شده که ویروس کرونا به وسیله جابجایی سریع و گسترده افراد ناقل با سرعت و سهولت بیشتری در سراسر دنیا گسترش یابد.از دیگر عوامل اصلی سرعت گسترش ویروس، شهرنشینی و افزایش تمرکز جمعیت است.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی، روابط عمومی و امور بین الملل سازمان برنامه و بودجه کشور، به همت امور اقتصاد کلان سازمان برنامه و بودجه کشور، پژوهشی با عنوان آنالیز تاثیر همه گیری کووید19 بر مولفه های جمعیتی در دنیا و ایران تهیه و تنظیم شده است.
در نتایج به دست آمده از این پژوهش آمده است: در حالی که پیشرفت های علمی و پزشکی به ما مزایای جدیدی در مبارزه با بیماری ها داده است، بعضی از فرایندهای جمعیتی در مقایسه با سال 1918 (آخرین همه گیری ویروس قبل از کرونا)، خطر گسترش سرایت و آسیب پذیری ما در برابر ویروس ها را افزایش داده است. ظرفیت تحرکات بیشتر جمعیتی، شهرنشینی و افزایش تمرکز جمعیت از عوامل اصلی سرعت گسترش ویروس است. افزایش سن نیز باعث آسیب پذیری بیشتر شده است. همراه با کاهش نرخ باروری در قرن گذشته و افزایش امید به زندگی، سهم جمعیت مسن 60 سال به بالا از 8 ٪ در سال 1950 به 13,5 ٪ در سال 2020 رسیده و جمعیت آنان نیز از 200 میلیون نفر به بیش از یک میلیارد نفر افزایش یافته است که خطر این پاندمی را بیشتر می نماید..
تغییرات مالی و اجتماعی ناشی از کووید 19 بر طیف وسیعی از عوامل موثر در نیت فرزندآوری و نرخ باروری، اثرگذار است. مانند تعاملات انسانی، سلامتی، درآمد خانواده، جریان این تاثیر در کشورهای مختلف و مناطق و همچنین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه متفاوت است. اما آنچه که تعیین است، مسائل جمعیتی در کشورهای با درآمد بالا(کاهش رشد جمعیت و افزایش سالمندی) و کشورهای با درآمد پایین (افزایش رشد جمعیت) به روش های متفاوت تشدید خواهد شد.
ایران در دسته اقتصادهای در حال گذار قرار می گیرد که نمی توان با قطعیت درخصوص جهت تغییرات نرخ باروری آن اظهار نظر کرد. ولی با توجه به شرایط مالی سخت کشور تحت تاثیر تحریم ها و سپس شیوع کرونا فرایند کاهشی نرخ باروری در سال 1398 به 7/1 فرزند رسیده بود و درسالهای پیش رو کم و بیش این فرایند هم چنان ادامه یابد. برای آن که اثر کرونا را بر باروری در ایران مشاهده کنیم، باید تا اواخر بهار 1400 و تعیین شدن آمار موالید زمستان 1399منتظر باشیم.
در ادامه نتایج به دست آمده در این پژوهش درباره تاثیر این ویروس بر میزان ازدواج و طلاق، فرایند باروری و تعداد مرگ و میر در ایران تشریح شده است: در 9 ماهه اول سال 1399 نسبت به سال 1398 از سرعت کاهش باروری و افزایش طلاق کاسته شده و بر تعداد ازدواج ها افزوده شده است. افزایش تعداد ازدواج ها می تواند تحت تاثیر حذف و یا کاهش هزینه های برگزاری مجالس عروسی و افزایش وام ازدواج و شکل گیری ازدواج های به تاخیر افتاده در ماه های اولیه آغاز کرونا باشد. با کم شدن از سرعت افزایش طلاق و افزایش تعداد ازدواج ها می توان گفت فرایند تغییرات مولفه های جمعیتی (بجز مرگ و میر) همزمان با شیوع کرونا رو به بهبود می رود، گرچه هنوز باروری (موالید شکل گرفته پیش از شیوع کرونا) رو به کاهش و طلاق رو به افزایش است. اثر شیوع کرونا بر باروری تا به امروز تعیین نشده است. از همه مهم تر تعداد مرگ و میر در کشور افزایش قابل توجهی یافته است. تعداد فوتها در نیمه اول سال1399 نسبت به نیمه اول سال 1398 نزدیک به 30 درصد (بیش از 55 هزار مورد) افزایش نشان می دهد که تحت تاثیر مرگ ومیر ناشی از کروناست. هنوز برای پیش بینی بلند مدت تاثیر این همه گیری بر فرایند تغییرات جمعیت کشور زود است.
منبع: شفقنا اقتصادی