طرز تهیه شامی پوک؛ مرحله به مرحله با تصویر
به گزارش بازی های اندروید، شامی پوک یکی از غذاهای خوشمزه و محبوب ایرانی است که با ترکیب گوشت، لپه و ادویه های معطر تهیه می گردد. این غذا به علت بافت پوک و سبک خود شبیه به طرز تهیه شامی کباب با سیب زمینی است، بعلاوه با نان تازه و سبزیجات معطر سرو شده و طعمی بی نظیر دارد. در ادامه طرز تهیه شامی پوک را به صورت مرحله به مرحله آموزش می دهیم.

مواد لازم برای طرز تهیه شامی پوک
- گوشت چرخ نموده 300 گرم
- لپه 1 پیمانه
- پیاز 1 عدد
- تخم مرغ 1 عدد
- سیب زمینی میانه 1 عدد
- زردچوبه، نمک، فلفل و ادویه های دلخواه به میزان لازم
- روغن به میزان لازم
مراحل طرز تهیه شامی پوک
مرحله اول: پختن لپه و سیب زمینی
ابتدا لپه را بشویید و چند ساعت در آب خیس کنید تا نرم تر شود. سپس آن را در قابلمه ای با میزانی آب و کمی زردچوبه بپزید تا کاملاً نرم شود. در قابلمه ای دیگر، سیب زمینی را بدون پوست یا با پوست (بسته به ترجیح شما) بپزید تا کاملاً پخته و نرم شود. بعد از پخت، آب اضافی لپه را بگیرید و بگذارید کمی خنک شود.
سیب زمینی پخته را نیز کنار بگذارید تا ولرم شود، سپس پوست آن را جدا نموده و برای مراحل بعد آماده کنید. این مرحله نقش مهمی در انسجام مواد شامی دارد.
مرحله دوم: آماده سازی گوشت و پیاز
گوشت چرخ نموده را در یک ظرف مناسب بریزید. پیاز را رنده کنید و آب اضافی آن را بگیرید تا شامی ها هنگام سرخ شدن وا نروند. پیاز رنده شده را به گوشت اضافه کنید و به آرامی مخلوط کنید. ترکیب پیاز و گوشت باعث ایجاد طعم بهتر و لطافت بیشتر شامی خواهد شد. در این مرحله می توانید کمی نمک و فلفل نیز به گوشت اضافه کنید تا مزه اولیه ای بگیرد. ورز دادن مخلوط گوشت و پیاز اهمیت زیادی دارد؛ هر چه بیشتر ورز دهید، مواد بهتر به هم می چسبند و هنگام سرخ کردن شامی ها از هم جدا نمی شوند.
مرحله سوم: ترکیب لپه و سیب زمینی با گوشت
لپه پخته شده و سیب زمینی را داخل غذاساز یا چرخ گوشت بریزید و آن ها را به خوبی له کنید تا ترکیبی نرم و یکدست به دست آید. این ترکیب را به گوشت و پیاز اضافه کنید و با دست کاملاً ورز دهید. اگر احساس کردید که مواد کمی خشک است، می توانید میزان خیلی کمی آب یا یک قاشق غذاخوری روغن مایع اضافه کنید تا مخلوط نرم تر شود. این کار باعث می شود شامی ها بعد از سرخ شدن خشک نشوند و لطافت خود را حفظ نمایند. اگر لپه و سیب زمینی کاملاً له نشود، ممکن است هنگام سرخ شدن باعث ترک خوردن شامی ها شود.
مرحله چهارم: افزودن تخم مرغ و ادویه ها
تخم مرغ را در یک کاسه جداگانه بشکنید و کمی هم بزنید، سپس آن را به مخلوط اضافه کنید. تخم مرغ نقش چسباننده را دارد و از متلاشی شدن شامی در روغن جلوگیری می نماید. سپس ادویه هایی مانند زردچوبه، نمک، فلفل سیاه و قرمز، پودر تخم گشنیز و کمی دارچین را به مواد اضافه کنید.
در این مرحله، بهتر است مواد را حداقل 5 تا 10 دقیقه با دست ورز دهید تا کاملاً منسجم و یکدست شوند. اگر احساس کردید که مایه شامی بیش از حد شل است، می توانید میزان کمی آرد نخودچی یا آرد سوخاری به آن اضافه کنید تا سفت تر شود.
مرحله پنجم: شکل دادن به شامی ها
وقتی که مایه شامی آماده شد، دست ها را کمی با روغن یا آب مرطوب کنید تا مواد به دست نچسبد. سپس میزانی از مایه را برداشته و به شکل گلوله ای کوچک دربیاورید، بعد با دست آن را صاف کنید تا به شکل دایره ای نازک و کمی ضخیم دربیاید. وسط شامی را با انگشت یک حفره کوچک ایجاد کنید تا حرارت به طور یکنواخت به داخل آن برسد و بهتر بپزد. این حفره باعث می شود شامی هنگام سرخ شدن مغز خام نداشته باشد و کاملاً برشته شود. تمام مایه را به همین ترتیب آماده کنید و در ظرفی کنار بگذارید.
مرحله ششم: سرخ کردن شامی ها
یک تابه مناسب را روی حرارت میانه قرار دهید و میزان کافی روغن داخل آن بریزید. اجازه دهید روغن کاملاً داغ شود، سپس شامی ها را به آرامی داخل روغن قرار دهید. بهتر است تابه را بیش از حد پر نکنید تا شامی ها فضای کافی برای سرخ شدن داشته باشند. هر طرف شامی ها را حدود 3 تا 4 دقیقه سرخ کنید تا رنگ آن ها طلایی و سطح شان کاملاً برشته شود. هنگام سرخ کردن، شامی ها را با ملایمت جابه جا کنید تا خرد نشوند.
مرحله هفتم: گرفتن روغن اضافی شامی ها
بعد از سرخ شدن، شامی ها را روی دستمال کاغذی مخصوص آشپزخانه قرار دهید تا روغن اضافی آن ها گرفته شود. این کار باعث می شود شامی ها سبک تر و سالم تر باشند. اگر دوست دارید شامی های شما تردتر شوند، می توانید آن ها را چند دقیقه در فر با دمای 180 درجه سانتی گراد قرار دهید.
مرحله هشتم: سرو شامی پوک
شامی ها را در ظرفی بچینید و با سبزیجات تازه، گوجه فرنگی، خیارشور و نان تازه سرو کنید. این غذا را می توان همراه با برنج یا به صورت ساندویچی نیز سرو کرد. برای طعم بهتر، می توانید کنار شامی از انواع ترشی، ماست چکیده یا سس های مخصوص بهره ببرید. شامی پوک یکی از برترین گزینه ها است.
نکات تکمیلی برای طرز تهیه شامی پوک خوشمزه
شامی پوک یکی از غذاهای سنتی و محبوب ایرانی است که در منطقه ها مختلف کشور با روش های متفاوتی تهیه می شود. این غذا به علت داشتن مواد اولیه ساده و در دسترس، گزینه ای عالی برای وعده های غذایی سبک و مقوی است. در ادامه، نکات مهمی را برای بهبود کیفیت و طعم شامی پوک آنالیز می کنیم.
استفاده از لپه برای انسجام بهتر شامی
اگر قصد دارید طرز تهیه شامی پوک با لپه را امتحان کنید، حتماً لپه را قبل از پختن چند ساعت در آب خیس کنید. این کار باعث می شود لپه هنگام پختن کاملاً نرم شود و راحت تر در مایه شامی مخلوط شود. بعلاوه، له کردن کامل لپه بعد از پخت، تأثیر زیادی در یکدست شدن بافت شامی دارد و از خرد شدن آن هنگام سرخ کردن جلوگیری می نماید.
راز خوشمزگی شامی لپه تبریزی
در طرز تهیه شامی لپه تبریز استفاده از ادویه های مناسب مانند زردچوبه، فلفل سیاه و دارچین تأثیر زیادی در طعم نهایی دارد. در بعضی از دستورهای تبریزی، کمی زعفران دم نموده نیز به مایه شامی اضافه می شود که عطر و رنگی فوق العاده به آن می بخشد.
تفاوت شامی لپه گیلانی با دیگر انواع شامی
در طرز تهیه شامی لپه گیلانی معمولاً از سبزی های معطر محلی مانند گشنیز و جعفری استفاده می شود که طعم شامی را بی نظیر می نماید. بعضی از افراد گیلانی نیز تخم مرغ بیشتری در ترکیب شامی می ریزند تا انسجام بهتری داشته باشد.
شامی لپه مناسب برای ماه رمضان
طرز تهیه شامی لپه ماه رمضان تفاوت زیادی با نسخه های معمولی ندارد، اما بهتر است برای سبکی بیشتر، از روغن کمتری برای سرخ کردن آن بهره ببرید. بعلاوه، می توانید به جای سرخ کردن در روغن زیاد، شامی ها را در فر بپزید تا سالم تر باشند.
نقش سیب زمینی در تهیه شامی پوک
در طرز تهیه شامی پوک با سیب زمینی، بهتر است از سیب زمینی های پخته و کاملاً له شده بهره ببرید تا به انسجام و نرمی شامی یاری کند. سیب زمینی در ترکیب شامی باعث می شود بافت آن لطیف تر شود و هنگام سرخ شدن تردی دلپذیری پیدا کند.
گوشت چرخ نموده، گزینه ای عالی برای طعم بهتر
اگر در پی یک دستور اصیل هستید، طرز تهیه شامی پوک با گوشت چرخ نموده را امتحان کنید. اضافه کردن گوشت چرخ نموده باعث می شود شامی طعم غنی تری داشته باشد و ارزش غذایی آن افزایش یابد. بهتر است از گوشت گوساله یا ترکیب گوشت گوساله و گوسفند بهره ببرید تا شامی لطیف تر و خوشمزه تر شود.
استفاده از نخود به جای لپه در شامی پوک
در بعضی از منطقه ها ایران، طرز تهیه شامی پوک با نخود رایج است. نخود مانند لپه باید چند ساعت خیسانده و سپس پخته شود تا نرم شود. استفاده از نخود باعث می شود شامی بافتی خاص و طعمی متفاوت داشته باشد. این روش بیشتر در منطقه ها جنوبی و بعضی از نقاط مرکزی ایران مرسوم است.
اگه شما هم شامی پوک را به سبک خاصی درست می کنید یا ترفندی برای خوشمزه تر شدن آن دارید، حتما در قسمت نظرات برای ما بنویسید تا بقیه هم استفاده نمایند! ????
منبع: کتاب کاله