آموزش کاشت موز در گلدان
به گزارش بازی های اندروید، انگیزه - درخت موز در طبیعت تا ارتفاع 15 متر رشد می کند؛ اما گونه هایی از این درخت وجود دارند که می توان آن ها را در گلدان و محیط آپارتمان پرورش داد. اگر قصد دارید با نحوه کاشت موز در گلدان به سه روش پاجوش، بذر و کاشت نهال آشنا شوید، در این مطلب از سایت انگیزه با ما همراه باشید.

نحوه کاشت موز در گلدان
بسکمک از افراد تمایل زیادی به کاشت موز در گلدان و نگهداری از آن در منزل خود را دارند. باید اشاره داشت که کاشت موز به روش های مختلفی صورت می گیرد که در اینجا به شما سه روش کاشت موز از طریق پاجوش، بذر و نهال را آموزش خواهیم داد:
1. کاشت موز در گلدان از طریق پاجوش
برای کاشت موز در گلدان نیاز به تهیه پاجوش موز از گل فروشی ها یا کندن از پایه مادری آن دارید. در صورتی که قصد تهیه پاجوش از پایه مادری را دارید، پس از کنار زدن خاک اطراف درخت، با کاردی تیز پاجوش را از پایه مادری جدا کنید. دقت داشته باشید که قبل از استفاده از چاقو برای جدا کردن پاجوش حتماً آن را ضدعفونی کنید. بعد از جدا کردن پاجوش از پایه مادری باید ریشه های پاجوش و محل زخم را با استفاده از فرم آلدئید 5 درصد ضدعفونی کنید. این کار از رسیدن عوامل بیماری زا به درون پاجوش جلوگیری می کند.
پیش از اینکه شروع به کاشت موز کنیم باید بدانیم کدام پاجوش برای کاشت مناسب تر است؟ از این رو باید با انواع پاجوش ها آشنا شویم. پاجوش ها نسبت به محل و عمق تشکیل و نیز ارتفاع و میزان رشد برگ ها با یکدیگر تفاوت دارند.
انواع پاجوش
1. پاجوش های کوچک و رشد نکرده
پاجوش های کوچک و رشد نکرده دارای ارتفاع بسیار کوتاه هستند. این پاجوش ها همچنین یا فاقد برگ هستند یا اینکه برگ های کوچک و فلسی دارند و در سطح خاک رشد می کنند.
2. پاجوش های برگ پهن سطحی
یکی دیگر از انواع پاجوش ها، پاجوش های برگ پهن سطحی هستند که به ریزوم پایه مادری می چسبند.
3. پاجوش های برگ شمشیری
پاجوش های برگ شمشیری نیز دارای برگ های باریک و شمشیری هستند. این پاجوش در مرحله ای که به ارتفاع 75 سانتیمتری برسد از پایه مادری جدا می شود.
4. پاجوش های بکر
پاجوش های بکر یا به ثمر نرسیده، پاجوش هایی هستند که هنوز خوشه گل نداده و دارای برگ های پهن و ارتفاع زیاد هستند. در این حالت بعد از جدا کردن، ابتدا مریستم انتهایی آن را حذف کرده و سپس در گلدان بکارید.
کدام پاجوش برای کاشت مناسب تر است؟
از انواع مختلف پاجوش ها به جز پاجوش های برگ پهن می توان برای کاشت موز در گلدان استفاده کرد. پاجوش های برگ شمشیری از دیگر پاجوش های مناسب برای کاشت موز هستند چون از جوانه های عمقی و قوی ریزوم به وجود می آیند و ریشه های زیادی را ایجاد می کنند. از طرفی دیگر این پاجوش ها به سادگی از پایه مادری جدا می شوند. دقت داشته باشید این پاجوش ها باید ریشه های سالم و بدون علائمی از قبیل زخم های درونی و برآمدگی های حاصل از نماتود باشند.
روش کاشت پاجوش در گلدان
برای کاشت پاجوش موز در گلدان، ابتدا با استفاده از بیلچه باغبانی وسط خاک گلدان را به اندازه انتهای پاجوش بردارید. سپس پاجوش را از انتهای آن درون گلدان قرار داده و اطراف آن را با خاک بپوشانید و سفت کنید. پس از کاشت حتماً گلدان را آبکمک کنید. فقط دقت داشته باشید که لازم نیست آبکمک را به صورت افراطی انجام دهید و مرطوب شدن خاک کافی است.
2. کاشت موز در گلدان از طریق نهال
- برای کاشت موز در گلدان، نهالی را از مراکز مربوط خریداری کنید. دقت کنید که نهال در گلدان جا شود.
- گلدان مناسبی برای کاشت موز نیز تهیه کنید. گلدان مناسب برای کاشت نهال موز باید لااقل دارای عمق 15 سانتیمتری باشد.
- با استفاده از بیلچه در درون خاک گلدان گودالی تعبیه کنید و نهال خود را به دقت در آن بکارید. توجه کنید تا ریشه گیاه آسیبی نبیند.
- سطح خاک را با دست به دقت فشرده و گیاه را به طور کامل آبکمک کنید، به صورتی که آب از زهکش کف گلدان خارج شود.
- گلدان را به محلی با دمای مناسب و دریافت نور مناسب خورشید منتقل کنید.
نکات مهم
- از قلم نیاندازید که برای زهکشی مناسب باید حفره ای در انتهای گلدان وجود داشته باشد.
- توجه کنید که هر سال و با رشد نهال موز می بایست اندازه گلدان را تغییر داده و از گلدان بزرگ تر استفاده کنید.
3. کاشت موز در گلدان از طریق بذر
کاشت موز در گلدان از طریق بذر زمان بر بوده و در این روش، گیاه نیاز به مراقبت بسیار زیادی دارد. از این رو، کاشت موز از روش بذر را توصیه نمی کنیم. با این حال، چنانچه قصد کاشت موز از طریق بذر را دارید در گام نخست باید از گل فروشی ها و یا مکان های مربوط دیگر مقداری بذر مرغوب موز را تهیه کنید.
مراحل کاشت
- پس از تهیه بذر موز، باید آنها را در یک کاسه پر از آب بریزید و اجازه دهید این بذرها برای زمان یک شبانه روز در آب قرار داشته باشند. دقت داشته باشید از آب سرد برای این کار استفاده کنید.
- برای هر بذر یک گلدان پلاستیکی خریداری کنید و آن ها را با یک خاک بسیار مرغوب پر کنید.
- بعد از پر شدن گلدان ها، روی خاک گلدان ها آب بریزید. این کار را تا زمانی که آب از سوراخ زهکشی گلدان خارج شود و خاک به طور کامل مرطوب شود، انجام دهید.
- در این مرحله گلدان را در یک محل گرم بگذارید به صورتی که دمای خاک به 21 درجه سانتی گراد برسد.
- دقت داشته باشید بذر موز پیش از کاشت می بایست خراش داده شود تا در رشد بذرها خللی وارد نشود. این کار را با دقت هر چه بیشتر انجام دهید تا به بذرها آسیبی نرسد.
- در هر گلدان یک بذر موز بکارید. توجه کنید که عمق کاشت باید حدود 1 سانتی متر باشد. پس از کاشت، روی بذرها را با خاک گلدان بپوشانید و آن را اندکی فشرده کنید.
- در این مرحله نیاز به یک نایلون شفاف دارید. یک پلاستیک شفاف و تمیز روی گلدان بکشید به طوری که سطح گلدان را بپوشاند.
- سپس گلدان را در یک مکان روشن با نور مستقیم خورشید قرار دهید. هر روز گلدان را بررسی کنید و خاک را مرطوب نگه دارید.
- جوانه زنی بذرها ممکن است شش ماه طول بکشد. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر موز حدود 21 تا 25 درجه سانتی گراد است.
- پس از جوانه زدن بذرها نایلون را از روی گلدان بردارید. تا زمانی که نهال اولین برگ حقیقی را تشکیل دهد، گلدان را در یک مکان روشن با نور غیر مستقیم خورشید قرار دهید.
- نهال موز را به مرور به مکان روشن تر انتقال دهید تا برگ های نهال دچار سوختگی نشوند. در انتهای رشد نهال را در برابر نور کامل خورشید قرار دهید. چون گیاه در این مرحله از رشد به میزان زیادی از نور نیاز دارد.
برای نگهداری موز در گلدان باید چه شرایطی را مهیا کنیم؟
1. رطوبت
برای رشد مناسب موز نیاز به رطوبت زیاد هست. برای تأمین رطوبت مورد نیاز می توانید زیرگلدانی را از آب پر کنید و گلدان را با سنگریزه اندکی بالاتر قرار دهید تا به مرور آب تبخیر شود و هوای محیط پیرامون نهال مرطوب شود. لازم به ذکر است حفظ فاصله بین گلدان و زیرگلدانی باید به نحوی باشد که زمان خارج شدن آب اضافه از سوراخ های زهکش، ته گلدان در آب خارج شده قرار نگیرد.
2. آبکمک
نیاز آبی درخت موز متوسط است. در فصل تابستان که فصل رشد درخت به شمار می آید، باید هفته ای دو مرتبه به درخت آب بدهیم و در فصل زمستان نیز باید هفته ای یک مرتبه گیاه را آبکمک کنیم. خاک درخت موز باید تا عمق 1 تا 2 سانتیمتری مرطوب باشد. انگشت خود را در خاک گلدان فرو ببرید و اگر خشک بود آن را آبکمک کنید. در زمان آبکمک آب نباید به برگ های موز برسد، چون روی برگ ها لکه سوختگی ایجاد می شود.
3. کوددهی
کوددهی در زمان مناسب به رشد نهال کمک می کند. استفاده از کود حاوی پتاسیم، نیتروژن و منیزیم و به صورت ماهانه برای گیاه مطلوب است.
4. خاک
معین نوع خاک برای درخت موز بسیار حساس است. موز در خاک های آهکی و قلیایی قادر به رشد نیست. مناسب ترین خاک برای کاشت موز در گلدان، خاک اسیدی و حاصلخیز است. داشتن زهکشی مناسب نیز از شاخصه های ضروری خاک مطلوب برای کاشت این درخت به شمار می آید. در مجموع مطلوب ترین بافت خاک برای پرورش و کاشت موز در گلدان، خاک شنی رسی لومی با حداکثر 40 درصد رس است.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع خاک گلدانی، ویژگی ها و موارد مصرف آن ها
5. نور مساعد
موز برای رشد نیاز به نور زیاد و غیر مستقیم خورشید دارد. مطلوب ترین مکان برای نگهداری گلدان موز در منزل، پنجره های نورگیر جنوبی خانه هستند.
6. دمای مناسب
موز جزو درختان گرمسیری است و حداقل دمای قابل تحمل برای آن 15 درجه سانتی گراد است. مساعدترین دما برای نگهداری و کاشت موز در گلدان دمای 25 تا 30 درجه سانتی گراد خواهد بود.
7. هرس کردن
زمانی که گیاه شما در مرحله برگ دادن قرار گرفت باید برای هرس اصولی آن دست به کار شوید. باید برگ ها و شاخه های اضافه موز را ببرید تا بتوانید به رشد این گیاه به میزان زیادی کمک کنید.
8. آفات و عوامل بیماری زا
شپشک و نماتد اصلی ترین آفات این درخت هستند. قارچ فوزاریوم و پوسیدگی باکتریایی نیز گاهی از اوقات در این درخت دیده می شوند. برای دفع این آفات می توانید از سموم شیمیایی استفاده کنید.
چه زمانی باید موزهای خود را برداشت کنیم؟
رشد موز سریع است و به اصطلاح می توانید بنشینید و به رشد گیاه نگاه کنید. یک شاخه موز وقتی مهیا چیدن است که میوه آن گرد و چاق باشد. در این مرحله گلچه های گل خیلی خشک هستند و به سادگی از نوک میوه می شکنند. برای اینکه موز را برداشت کنید، ساقه شاخه موز می بایست از بالای روی دست موز ها به خوبی بریده شود تا نگهداری موزها راحت شود.
آیا شما تجربه یا اطلاعاتی درباره نحوه کاشت یا نگهداری درخت موز دارید؟ لطفا تجربیات و نظرات خود را با سایر کاربران مجله اینترنتی انگیزه به اشتراک بگذارید.
منبع: مجله انگیزه