4 طرز تهیه فالوده شیرازی بدون احتیاج به هیچ دستگاهی
به گزارش بازی های اندروید، در میان انواع فالوده سنتی ایرانی، فالوده شیرازی یکی از محبوب ترین است و کمتر کسی دست رد به آن می زند. پالوده شیرازی یا فالوده شیرازی سنتی در اصل از رشته های نشاسته درست می گردد. این رشته ها را، هم می توانید به صورت آماده تهیه کنید و هم خودتان در خانه به روش های ساده با چرخ گوشت، آبکش و ماسوره درست کنید. افزودن انواع چاشنی ها به فالوده شیرازی هم به سلیقه خودتان بستگی دارد. در این مقاله از در به چند روش طرز تهیه فالوده شیرازی با قیف و ماسوله، چرخ گوشت، رشته آماده نودل و آبکش، به همراه نکات تهیه و خوشمزه شدن فالوده شیرازی اصیل خواهیم پرداخت.

طرز تهیه فالوده شیرازی در یک نگاه
برای تهیه فالوده شیرازی خانگی، ابتدا شربت فالوده را با ترکیب آب و شکر روی حرارت درست کنید تا قوام بیاید. سپس گلاب را اضافه نموده و بعد از کمی جوشیدن، آن را در یک ظرف کم عمق در فریزر بگذارید. در طول 2 تا 3 ساعت هر نیم ساعت یک بار، شربت را هم بزنید تا حالت پودر یخی بگیرد. همزمان، نشاسته را با آب سرد حل کنید و روی حرارت ملایم بپزید و هم بزنید تا طعم خام نداشته باشد.
سپس نشاسته را داخل قیف با ماسوره بریزید و در آب یخ فرم دهید. رشته های نشاسته ای را داخل شربت یخی بریزید و ترکیب را برای نیم ساعت دیگر فریز کنید. فالوده را در ظرف سرو بریزید و با کمی آب لیمو یا شربت آلبالو تزیین نموده و خنک سرو کنید.
شما می توانید مقدار مواد اولیه، مراحل و جزییات طرز تهیه فالوده شیرازی به چند روش را در ادامه این مقاله بخوانید.
مواد لازم برای تهیه فالوده شیرازی با نشاسته گندم
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
نشاسته گندم | 300 گرم |
شکر | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
آب | 4 لیوان فرانسوی دسته دار |
گلاب | 4 قاشق غذاخوری |
لیمو ترش شیرازی یا آبلیمو | 1 عدد |
شربت آلبالو | به مقدار دلخواه برای سرو فالوده شیرازی |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 2 تا 3 ساعت
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت فالوده شیرازی: 50 دقیقه
مقدار کالری فالوده شیرازی در 100 گرم: حدود 150 کیلوکالری
مراحل طرز تهیه فالوده شیرازی ساده بدون رشته آماده
برای درست کردن فالوده ساده شیرازی می توانید از وسایل ساده ای برای فرم دادن نشاسته فالوده بهره ببرید. در ادامه روش تهیه فالوده شیرازی با نشاسته گندم مرحله به مرحله را به ترتیب زیر دنبال کنید.
مرحله اول: شربت فالوده شیرازی را درست کنید
برای آغاز کار، شربت فالوده شیرازی خانگی را درست کنید و اجازه دهید چند ساعت بماند تا جا بیفتد و آماده گردد. برای این کار، در یک قابلمه 2 لیوان دسته دار فرانسوی آب (مهم نیست سرد باشد یا ولرم) و 1 لیوان دسته دار شکر را بریزید. قابلمه را روی شعله گاز بگذارید و صبر کنید آب آغاز به گرم شدن و جوشیدن کند تا دانه های شکر ذوب شوند. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید آب و شکر، کمی غلیظ شوند.
در صورت تمایل می توانید شکر را از فروشگاه های به روش های و اینترنتی بخرید.
مرحله دوم: گلاب را اضافه کنید
وقتی شربت قوام گرفت و کمی کشدار شد، گلاب را اضافه کنید. حدود 3 دقیقه دیگر صبر کنید تا شربت کمی دیگر بجوشد و بعد شعله زیر قابلمه را خاموش کنید. قابلمه را در دمای محیط بگذارید تا کمی از دما بیفتد. سپس شربت را در یک ظرف استیل یا سینی مسطح فر بریزید (ظرفی که رسانای خوبی برای دما باشد، مناسب است) و در فریزر بگذارید. بهتر است ظرفتان عمق کمی داشته باشد تا زودتر یخ بزند.
برای خرید گلاب می توانید به روش های اینترنتی و حضوری از فروشگاه های اقدم کنید.
مرحله سوم: شربت فالوده را هم بزنید
شربت را باید به مدت 2 تا 3 ساعت در فریزر بگذارید. اگر شربت از قبل به مقدار کافی غلیظ نشده باشد یا ظرف عمق زیادی داشته باشد، دیرتر یخ می زند. هر 30 دقیقه یک بار، ظرف را از فریزر بیرون بیاورید و با قاشق هم بزنید. دوباره شربت را در فریزر بگذارید و نیم ساعت بعد دوباره آن را هم بزنید. این کار را تا وقتی انجام دهید که شربت، شکل پودر یخ بگیرد.
مرحله چهارم: نشاسته و آب را بجوشانید
در فاصله ای که شربت را استراحت می دهید، در یک قابلمه 1 لیوان دسته دار دیگر از آب را بریزید و نشاسته را به آن اضافه کنید. نشاسته و آب را هم بزنید تا کاملا نشاسته در آب حل گردد. بهتر است آب، ولرم یا سرد باشد تا نشاسته گلوله نگردد. بعد از حل شدن نشاسته در آب، قابلمه را روی حرارت بگذارید.
مرحله پنجم: نشاسته و آب را تفت دهید
وقتی مخلوط آب و نشاسته گندم، آغاز به حباب زدن از اطراف کرد، 1 لیوان دسته دار فرانسوی دیگر، آب اضافه کنید و هم بزنید. اجازه دهید دوباره نشاسته و آب، آغاز به جوشیدن نمایند. در این مدت، به طور مداوم، مخلوط را هم بزنید تا نشاسته روی حرارت تفت بخورد.
این کار باعث می گردد طعم خام نشاسته گندم گرفته گردد ولی نشاسته ته نگیرد. شعله را روی حالت ملایم تنظیم کنید و حدود نیم ساعت مواد را هم بزنید تا مواد سفت شوند و خودشان را بگیرند.
مرحله ششم: وسایل فرم دادن نشاسته را آماده کنید
وقتی نشاسته خودش را گرفت، شعله را خاموش کنید. در یک کاسه مقداری یخ و آب سرد بریزید. سر قیفی که می خواهید با آن نشاسته ها را فرم دهید، ماسوره چمن بزنید و محکم کنید. سپس نشاسته را در قیف بریزید.
مرحله هفتم: نشاسته فالوده را فرم دهید
سر قیف را داخل مخلوط آب و یخ بگذارید و قیف را فشار دهید. نشاسته به صورت رشته های نازک از سر ماسوره خارج می گردد و داخل آب سرد می ریزد و می بندد. همه مایه نشاسته را به همین شکل از قیف خارج کنید و یکی، دو دقیقه صبر کنید تا نشاسته ها خودشان را بگیرند.
مرحله هشتم: نشاسته ها را در شربت بریزید
بعد از سفت شدن نشاسته ها یا رشته های فالوده، شربت فالوده را که در فریزر گذاشته بودید و شکل پودر یخی گرفته است، از فریزر بیرون بیاورید. رشته ها را با چنگال یا دست تمیز، از ظرف آب و یخ بیرون بیاورید و در شربت یخی بریزید. با قاشق مخلوط یخ و رشته ها را هم بزنید تا یخ روی رشته ها را بپوشاند. دوباره ظرف مخلوط شربت یخ زده و رشته های فالوده را در فریزر به مدت نیم ساعت دیگر بگذارید.
مرحله آخر: فالوده شیرازی را سرو کنید
در آخرین مرحله، وقتی فالوده شیرازی آماده شد، آن را از فریزر بیرون بیاورید و کمی هم بزنید. فالوده را در ظرف های سرو بریزید. یک لیمو را قاچ کنید و هسته های آن را بگیرید. سپس لیمو را روی فالوده ها بچکانید. اگر می خواهید فالوده شیرازی با شربت آلبالو () سرو کنید، از شربت آماده یا شربت خانگی آلبالو، چند قاشق روی فالوده ها بریزید. فالوده را شیرازی را سرد سروکنید.
شربت آلبالو و آبلیمو را به روش های خرید حضوری و اینترنتی از فروشگاه های زنجیره ای می توانید تهیه کنید.
روش تهیه فالوده شیرازی با رشته چینی یا نودل برنج چینی
یک روش راحت و سریع برای تهیه فالوده شیرازی این است که به جای درست کردن رشته های نشاسته و فرم دادن آنها، از رشته های آماده نودل برنج چینی بهره ببرید. در این روش، شربت فالوده را مثل روش اول، درست نموده و در فریزر آماده کنید تا پودری گردد.
سپس رشته های نودل را در آب جوش بریزید و یک ربع، بجوشانید تا رشته ها نرم شوند. رشته ها که نرم شدند، آنها را در مخلوط آب سرد و یخ بریزید تا خودشان را بگیرند. بعد این رشته ها را در مایه شربت فالوده که آماده شده است، بریزید و هم بزنید.
برای مطالعه مراحل کامل روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
روش تهیه فالوده شیرازی با آبکش در خانه
یکی دیگر از روش های ساده درست کردن فالوده شیرازی خانگی، استفاده از آبکش با سوراخ های ریز برای فرم دادن رشته های فالوده است. در این روش دیگر احتیاجی به قیف و ماسوره ندارید، کافی است مانند روش اول، شربت و نشاسته فالوده شیرازی را درست کنید.
سپس در یک قابلمه، آب و یخ بریزید و روی آن آبکش بگذارید. نشاسته را در آبکش بریزید تا مایه نشاسته از سوراخ ها رد گردد و داخل آب و یخ بریزد. با پشت قاشق نشاسته داخل آبکش را فشار دهید و هم بزنید تا اگر گلوله ای در نشاسته است، باز گردد. این کار را تا تمام شدن نشاسته ها انجام دهید.
وقتی کل نشاسته ها از آبکش بیرون آمدند، در آب سرد، فرم گرفتند، آنها را از آب خارج نموده و در مایه شربت بریزید و هم بزنید. به مدت نیم ساعت، شربت و فالوده را در فریزر بگذارید و بعد با آبلیمو یا شربت دلخواه سرو کنید.
روش تهیه فالوده شیرازی با چرخ گوشت
یکی دیگر از روش های متداول برای طرز تهیه فالوده شیرازی، استفاده از چرخ گوشت برای فرم دادن رشته های نشاسته است. در این روش، شربت و مایه فالوده را مانند روش اول، درست کنید. روی چرخ گوشت، سری با سوراخ ریز بگذارید و چرخ گوشت را ببندید.
زیر دهانه چرخ گوشت هم یک ظرف یا قابلمه حاوی آب و یخ بگذارید. نشاسته فالوده را در چرخ گوشت بریزید و آن را روشن کنید. نشاسته ها از سوراخ های چرخ گوشت بیرون می آیند و در ظرف آب و یخ می ریزند و شکل رشته ای می گیرند. این رشته ها را از ظرف بیرون بیاورید و در شربت فالوده بریزید.
حالا رشته ها و شربت یخ زده را هم بزنید و در فریزر بگذارید تا بیشتر خودشان را بگیرند. سپس فالوده شیرازی با شربت آلبالو یا آبلیمو را سرو کنید.
نکات مهم در طرز تهیه فالوده شیرازی به روش بازاری و سنتی
- نشاسته گندم برترین گزینه برای تهیه رشته های فالوده شیرازی است چون بافت لطیف و طعم خوشمزه ای دارد.
- هنگام پخت نشاسته در طرز تهیه فالوده شیرازی، حرارت باید ملایم باشد و هم زدن مداوم انجام گردد تا گلوله نگردد و ته نگیرد.
- برای فرم دادن رشته های فالوده، استفاده از آب و یخ لازم است؛ این شوک دمایی باعث سفت شدن سریع و حفظ فرم رشته ها می گردد.
- شربت فالوده باید حالت برفکی داشته باشد؛ اگر خیلی رقیق یا خیلی یخ زده باشد، بافت فالوده را خراب می نماید.
- اضافه کردن گلاب در مرحله آخر طرز تهیه فالوده شیرازی باعث حفظ عطر آن می گردد؛ اگر زود اضافه گردد، عطرش از بین می رود.
- برای طعم متفاوت فالوده شیرازی، می توانید از عرقیات گیاهی مثل نسترن یا بهارنارنج به جای گلاب بهره ببرید.
- اگر وقت یا ابزار کافی برای درست کردن فالوده ندارید، استفاده از رشته های آماده مخصوص فالوده هم گزینه ای سریع و کاربردی است.
- برای رنگ دهی طبیعی رشته های فالوده، می توانید از زعفران دم نموده یا آب چغندر بهره ببرید تا فالوده رنگی و مجذوب کننده گردد.
نکات تهیه رشته های نشاسته ای فالوده به روش بازاری
- نشاسته گندم را قبل از پخت الک کنید تا از گلوله شدن آن جلوگیری گردد.
- اگر از نشاسته ذرت برای تهیه رشته های فالوده استفاده می کنید، حتماً مقدار آب را کمتر در نظر بگیرید. چون مقدار جذب آبش نشاسته ذرت کمتر است و ممکن است رشته های فالوده شل شوند.
- خمیر نشاسته باید کاملا کشدار و شفاف باشد؛ اگر مات یا سفت شد، بعنی حرارت بیش از حد بوده یا هم زدن کافی نبوده است.
- برای فرم دهی بهتر رشته های فالوده، می توانید از قیف با ماسوره ریز، چرخ گوشت یا آبکش سوراخ ریز بهره ببرید.
- اضافه کردن چند قطره آب لیمو به نشاسته در حال پخت باعث جلوگیری از ته گرفتن و گلوله شدن نشاسته می گردد.
نکات تهیه شربت فالوده شیرازی
- شربت فالوده شیرازی باید غلیظ و کشدار باشد تا پس از یخ زدن، حالت برفکی پیدا کند و بافت فالوده را حفظ کند.
- اضافه کردن گلاب در انتهای پخت شربت باعث حفظ عطر آن می گردد؛ در غیر این صورت، رایحه اش از بین می رود.
- برای طعم خاص تر، می توانید از زعفران دم نموده، عرق هل یا نسترن به جای گلاب بهره ببرید.
- اگر شربت فالوده خیلی سفت شد، چند قطره آب جوش به آن اضافه کنید و هم بزنید تا دوباره قابل استفاده گردد.
نکات مربوط به شوک دمایی و فرم دهی فالوده
- آب و یخ باید کاملاً سرد باشد تا رشته ها سریع سفت شوند و فرم بگیرند.
- پس از ریختن رشته ها در یخ، 5 دقیقه صبر کنید و بعد هر چند دقیقه یک بار آن ها را زیر و رو کنید تا به هم نچسبند و انعطاف پذیر باقی بمانند.
نکات سرو و نگهداری فالوده شیرازی
- فالوده را بلافاصله بعد از آماده سازی سرو کنید تا رشته ها، لطافت و تردی خود را حفظ نمایند.
- برای تزئین فالوده شیرازی، از شربت آلبالو، عرق نسترن، عرق بیدمشک، آب لیمو تازه یا بستنی سنتی، خلال بادام و پسته و برگ های گل محمدی خشک بهره ببرید.
- اگر مقدار زیادی فالوده شیرازی تهیه کردید، در ظرف دربسته در فریزر نگهداری کنید و نیم ساعت قبل از سرو در دمای محیط قرار دهید.
فوت و فن های خوشمزه شدن فالوده شیرازی اصیل
غلظت نشاسته فالوده چقدر باید باشد؟
نشاسته را باید به قدری حرارت دهید که کشدار گردد ولی ته نگیرد. وقتی غلظت نشاسته به غلظت رسید، می توانید آن را از روی حرارت بردارید
علت شل شدن فالوده چیست؟
- اگر نشاسته به مقدار کافی سفت نگردد، وقتی در مخلوط آب و یخ می ریزید، خودش را نمی گیرد یا خیلی دیر می بندد.
- مخلوط آب و یخ باید کاملا سرد باشد تا نشاسته ها به محض اینکه در مجاورت این سرما قرار می گیرند، سفت شوند.
- به مقدار کافی، مخلوط شربت و رشته های فالوده را در فریزر بگذارید تا سفت شوند.
چرا شربت فالوده یخ نمیزنه؟
علت یخ نزدن شربت فالوده این است که قبل از اضافه کردن گلاب به شربت، شربتتان به مقدار کافی قوام پیدا ننموده و غلیظ نشده است. شربت باید حالت کشدار و فنری پیدا کند و بعد گلاب را اضافه کنید.
تفاوت فالوده شیرازی و یزدی و کرمانی چیست؟
هر دو فالوده از نظر ظاهری با هم شبیه هستند. اما فالوده یزدی با شیره انگور و سیاه دانه سرو می گردد و روی فالوده شیرازی معمولا آبلیموی تازه ریخته می گردد، گاهی اوقات شربت آلبالو، شربت زعفران یا شربت های رنگی و دلخواه دیگر هم به عنوان چاشنی فالوده شیرازی استفاده می گردد. فالوده کرمانی هم با گلوله های نشاسته ای و چاشنی نعنا و گلاب تهیه و سرو می گردد.
طبع فالوده شیرازی چیست؟
طبع فالوده شیرازی سرد و تر است. به همین علت در تابستان برای برطرف گرمازدگی و کاهش حرارت بدن بسیار مناسب است.
منبع: افق کوروش